Image visually summarizing text on the right

Møllebakken 52A - 8361 Hasselager

Bliv klogere på de mange hortensia typerDet er ikke svært at forstå, hvorfor hortensiaer er blevet nogle af de mest populære prydplanter i haven. Disse buske blomstrer fra juli måned og helt indtil frosten sætter ind. De kræver minimal pleje, og hortensiaer kan bruges i mange forskellige dele af haven.

Hortensiaens latinske navn, Hydrangea, stammer fra de græske ord "hydor," som betyder vand, og "angeion," som betyder kar. Dette er værd at huske, når dine hortensia-krukker gentagne gange skriger efter vand.

Træagtig hortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle'


Dette er en tæt og opret busk, der når en højde og bredde på 1,5 - 2 meter. Sorten 'Annabelle' producerer imponerende blomsterstande, der kan være op til 30 cm store, i juli-august måned. Den er ideel som en blomstrende hæk eller plantet sammen i små grupper. Den seneste tid er der kommet nye og kompakte træagtige hortensia-varianter på markedet, der passer godt ind i mindre haver.
 

  • Beskæring: Det er acceptabelt at klippe den tilbage hvert år.

 

Almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla 'Blaumeise'

Denne bredde og runde busk når en højde og bredde på omkring 1 - 1,5 meter. 'Blaumeise' giver blå blomster, men kræver "Farv mig blå" gødning for at opnå denne farve. Brug dem i bedet med prydbuske eller plant dem i krukker.

 

  • Beskæring: Blomstrer på sidste års skud, så du bør kun tynde grene ud og klippe de visne blomsterstande af.

 

Almindelig hortensia fx de 6 søstre, Hydrangea macrophylla 'Alma'®,
'Bella'®, 'Clara'®, 'Dorthea'®,  'Frida'® og 'Elisa'®


Dette er udvalgte danske sorter, der er mere hårdføre og rigtblomstrende. 'Alma'® er en kompakt og tæt sort, der når en højde og bredde på omkring 1 meter. Den blomstrer med hvide blomster fra juli til oktober måned. 'Bella'® producerer røde blomster på endeskuddene af den tætte busk, der også når omkring 1 meter i højde og bredde. Den blomstrer fra juli til oktober måned. 'Clara'® giver blå blomster fra juli til oktober og er afhængig af at få "Farv mig blå" gødning både om efteråret og foråret. Den når omkring 1 meter i højde og bredde. 'Dorthea'® producerer rosa blomster fra juli til oktober måned. Det er en dejlig busk, der også når omkring 1 meter i højde og bredde. Disse danske udvalgte hortensiaer er velegnede til bede eller som krukkeplanter.

 

Almindelig hortensia, Hydrangea Endless Summer®

Dette er en serie af almindelige hortensiaer, der kan blomstre på indeværende års skud. Der findes forskellige sorter med blå, rosa, røde eller hvide blomster. De når en højde og bredde på omkring 1 meter og blomstrer fra juli til september. De er ideelle til plantning i bede i små grupper eller som krukkeplanter.

 

  • Beskæring: Du kan beskære dem hver vinter eller tidligt om foråret.

 

Hortensia aspera 'Macrophylla'

Dette er en lidt større hortensia, der nemt når en højde på over 2 meter. Den er en åben busk med robuste skud, der bærer flade, kugleformede blomsterstande. Blomsterne kan være blå, violette eller let rødlige og består af en central klynge omgivet af perifere blomster. Plant den bagerst i bedet og nyd dens fantastiske blomsterstande og hårede blade.

 

  • Beskæring: Kun nødvendigt at udtynde den og klippe de visne blomsterstande af.

 

Hortensia serrata 'Bluebird'

Dette er en yderst blomsterrig og frodig busk, der når en højde på omkring 1 meter. De 10-15 cm brede, flade blomster har lyseblå periferblomster og rosa eller violette blomster i midten. Den blomstrer i juli-august måned. Plant den i bedet eller brug den i krukker.

 

  • Beskæring: Kun nødvendigt at udtynde den og klippe de visne blomsterstande af.

 

Egebladet hortensia, Hydrangea quercifolia

 

Dette er en noget speciel hortensia, der trives bedst i surbundsbede. Her udvikler den sig til en busk på 1-2 meter i højde og bredde med smukke, egebladslignende blade, der er let behårede. Bladene skifter til fantastiske efterårsfarver. Blomsterne, der viser sig fra juli til august måned, sidder i små klynger med cremehvide blomster, der senere skifter til rødlige toner.

 

  • Beskæring: Kun nødvendigt at udtynde den og klippe de visne blomsterstande af.

 

Hortensia paniculata, Hydrangea paniculata 'Limelight'

'Limelight' har brede, lidt buttede blomsterstande i en smuk limegrøn farve, der senere skifter til rosa på efteråret. Busken er opret med lidt stive grene, der holder de 15-25 cm lange blomster flot.


Hortensia paniculta, Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'

Dette er en skøn hortensia med aflange blomsterstande, der ligner syrener. Der findes mange forskellige sorter af panicled hortensia, og de er blevet utroligt populære i haverne. Afhængigt af sorten kan du finde panicled hortensiaer, der når en højde på kun 1 meter eller endda op til 3 meter.

 

Blomsterne fås i nuancer af hvid, cremefarvet og grøn. Nogle nyere sorter producerer rosa blomster, og da blomstringsperioden strækker sig over en længere tid, er udviklingen af farver i blomsterne en værdifuld egenskab.

 

Hortensiaer paniculata kan også findes som små opstammede træer, der er fantastiske som accentplanter i bede med sommerblomster og stauder. De opstammede panicled hortensiaer ser også flotte ud i store potter.

 

  • Beskæring: Bør beskæres hver vinter for at opnå en kompakt og blomsterrig plante.

 

Hortensia paniculata 'Candlelight'

Dette er en fin sort med rødlige grene, der skaber en flot kontrast til de næsten helt hvide blomster, der dog har lette rosa toner. Den når en højde på omkring 1,5 meter og blomstrer fra juli til september.

 

Hortensia paniculata 'Pinky Winky'

Denne hortensia er næsten pink. De først cremehvide blomster skifter senere på efteråret til rosa, og nogle gange endda til dyb pink eller næsten røde. Den blomstrer fra juli til september med markante aflange blomsterstande, der bæres flot af de stive grene.

OM HORTENSIA I HAVEN


Plantning:

Hortensiaer der er dyrket på friland kan plantes ud i haven året rundt. Hortensiaer som er dyrket fra et drivhus skal derimod vente med at blive plantet ud i haven, indtil risikoen for forårsfrost er væk.

 

Jordbund:

Hortensiaer trives bedst i en dyb, luftig jordblanding med spagnum. Især sorter med blå blomster kræver en let sur jord, da dette øger deres evne til at optage aluminium. Sørg for at strø "Farv mig blå" pulver på jorden hvert forår og efterår.

Vanding og gødning:

Hortensiaer skal have rigeligt med vand, indtil de har etableret tilstrækkelige rødder til at finde vand selv. Når du planter hortensiaer, skal du derfor sørge for, at både potten og jorden, du planter dem i, er godt gennemvædede. I de første år efter plantningen skal du huske at vande i tørre perioder, da planterne hurtigt viser tørkestress ved at hænge med bladene. Hortensiaer i krukker kræver også rigelig vanding, så vælg altid krukker med stort rumfang, når du planter hortensiaer i dem - det giver en ekstra buffer.

 

  • Giv dine hortensiaer gødning om foråret, og hvis du har dem i krukker, så tilføj nogle gødningstabletter til krukken hvert år.


Udskriv
Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text