Anemoner! Ordet vækker minder om forårets hvide, rosa - og nogle gange sjældne lyseblå, gule eller lysegule - skovanemoner, der i foråret spreder et blomstertæppe i skovbunden. Måske minder de os også om Kaj Munks den lille blå anemone. Disse er forårets anemoner, men der er en verden af anemoner at udforske, inklusive sommeranemonen og den smukke høstanemone, som denne artikel dykker ned i!
Fra Efterår til Vinterens Komme
Hvis du leder efter planter, der kan forlænge blomstringssæsonen i din have, især i skyggefulde områder under høje træer, så er høstanemonen et fortræffeligt valg.
Høstanemonen præsenterer stolt sine smukke, skålformede blomster fra slutningen af august og helt frem til, at frosten sætter en stopper for yderligere blomsterknopper. Selv efter blomstringsperioden fortsætter de med at være dekorative med deres små, runde frøstande. Senere på vinteren bliver disse frøstande plukket i små bidder af havens fugle på jagt efter føde eller isolering til deres reder. Den fuldt udviklede frøstand består af lange silkehår, som fungerer som fremragende isoleringsmateriale.
Høstanemoner findes i et væld af forskellige sorter, og deres genetiske ophav er ofte en gåde. Selvom den oprindelige høstanemone med de enkle, hvide eller lyserøde blomster stammer fra Japan, har dygtige gartnere verden over skabt nye sorter og hybrider med varierende højder og blomster, der kan være enkle eller fyldte som roser. Alle disse planter breder sig moderat med korte udløbere, hvilket gør dem ideelle til at danne imponerende kolonier.
Farvepaletten strækker sig stadig fra romantisk hvid til rosa, gammelrosa, magenta og pink. Deres forårsvækst er langsom, hvilket giver tidlige løgvækster mulighed for at udfolde deres korte forårsliv, inden høstanemonerne vågner og begynder at strække sig mod lyset.
Høstanemoner trives bedst i en humusrig og gerne let fugtig jord. De foretrækker, at jorden ikke bliver tung og våd, især om vinteren. Hvis de kan nyde en let og legende skygge, vil høstanemonerne føle sig ekstra glade. Dog bør du undgå at placere dem i stærk sol eller udsat for hård vind, da dette kan forårsage svidninger på de store, mørkegrønne blade eller de sarte kronblade. Det er vigtigt at overveje placeringen omhyggeligt.
Normalt anbefales det at plante høstanemoner om foråret, da dette giver dem tid til at etablere et stærkt og sundt rodnet, inden vinteren sætter ind. Dog kan de stadig plantes senere på året, indtil august/september.
For at sikre, at dine høstanemoner ikke tørrer ud under plantningen, er det en god idé at lade planten stå i et lille fad med vand i cirka et kvarter, før den plantes. Plant den derefter i samme dybde som i potten.
Efter plantningen er det vigtigt at give dem tilstrækkeligt vand i den første tid. Det er også en god idé at plante høstanemoner sammen med andre stauder, der trives under lignende vækstbetingelser, som Stjerneskærm, Astilber eller lette Frøstjerner. Dette sikrer, at de ikke tørrer helt ud i deres etableringsperiode.
Høstanemoner formerer sig ved hjælp af underjordiske udløbere. Hvis dine planter bliver for store, kan de nemt deles tidligt om foråret eller formeres ved rodstiklinger uden for vækstperioden.
Når Frostens Bid Kommer
Så, når vinterens kolde bid gør sin entre, markerer det afslutningen på høstanemonernes danseforestilling for dette år. Men frygt ej, for næste år vil de atter træde frem fra vinterens dvale og blomstre igen. Dette sker i slutningen af april/starten af maj, samtidig med at de tidlige forårsløg afslutter deres korte forårsshow og begynder at miste deres glans. På overraskende kort tid vil "forårsforfaldet" blive dækket smukt af høstanemonernes mørkegrønne, fligede blade.
I august begynder blomstringen atter, hvilket bringer glæde til både os mennesker og haven's små insektvenner.
Så, hvis du nogensinde har brug for råd om valg af stauder, farvekombinationer eller andet spændende, så tøv ikke med at spørge vores erfarne gartnere. Vi er her for at hjælpe og deler glædeligt vores viden om disse smukke høstanemoner og andre planter, der kan bringe liv og farve til din have.